فرمولاسیون سوپ های آماده
سوپ از غذاهای لذیذ ایرانیان است که تنوع بالایی دارد و در هر نقطهای از ایران با ترکیب خاص مواد غذایی تهیه میگردد. گندم پوست گرفته، جو، برنج،
انواع سبزیها و کمی روغن از مواد غذایی مشترک در تهیه سوپها هستند.
سوپ، زودهضم و در عین حال خوشمزه و پر از مواد مغذی است و این روزها با زیاد شدن مشغلههای کاری و نداشتن فرصت کافی، در صنعت غذایی انواع
سوپهای آمادهای تولید میشوند که به صورت پودر،خشک شده اند و در بستهبندیهای مختلف و با عناوین گوناگون در سوپرمارکتها و مغازهها به فروش میرسند.
با دکتر فرمول همراه شوید تا بیشتر راجب به فرمولاسیون سوپ های آماده بدانید.
تاریخچه سوپ های آماده
سوپهای آماده امروزه به عنوان یکی از محصولات پرطرفدار در بازارهای غذایی شناخته شدهاند و مورد استفاده خانوادهها و رستورانها قرار میگیرند.
تاریخچه سوپهای آماده به دهه 1930 میلادی بازمیگردد، زمانی که شرکت کمپبل (Campbell) آغاز به تولید و عرضه سوپهای آماده کرد. این شرکت برای
تولید سوپهای آماده از فرآیند کنسرو کردن استفاده میکرد.
در دهه 1950 میلادی، شرکت سوپهای کمپبل به شدت تبلیغات خود را در تلویزیون انجام داد که این باعث شد تا این محصولات به سرعت محبوبیت بیشتری کسب کنند.
در سالهای بعدی، شرکتهای دیگری مانند هاینز (Heinz)، نستله (Nestle) و بیایجی (B&G) نیز به تولید سوپهای آماده روی آوردند و رقابت در این بازار بیشتر شد.
همچنین با افزایش نیاز به غذاهای سریع و آسان، تعداد شرکتهای تولید سوپهای آماده نیز رو به افزایش است.
فرمولاسیون تولید سوپ آماده
سوپ های آماده معمولاً به عهده تولیدکنندگان و برندهای مختلف است و بسته به نوع سوپ و مواد تشکیل دهنده آن، ممکن است
ترکیب های مختلفی داشته باشد. با این حال، برخی از عناصر اصلی که ممکن است در فرمولاسیون سوپ های آماده استفاده شوند، عبارتند از:
1- آب
2- سبزیجات (مانند پیاز، سیر، کرفس، سبزی خوراکی، هویج، سیب زمینی، نخود، لوبیا، عدس،…)
3- گوشت (مانند مرغ، گوشت قرمز، گوشت گاو، گوشت گوساله، گوشت خوراکی، ماهی،…)
4- محصولات لبنی (مانند شیر، کره، پنیر،…) 5- ادویه جات و اسپایس ها (مانند نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، دارچین،…)
6- مواد کمکی (مانند ترشیجات، پودر گوشت، نمک، آرد،…)
همچنین، برخی از سوپ های آماده با مواد نگهدارنده و افزودنی های دیگری همچون روغن، قند، مواد شیرین کننده، اسیدهای گرمازا و آرامبخش و… تهیه میشوند.
انواع سوپ های آماده
سوپ های آماده در بازار به شکل بسیار گستردهای عرضه میشوند و ممکن است شامل انواع مختلفی از سبزیجات، گوشت، ماهی، حبوبات و غیره باشند.
برخی از معروفترین انواع سوپ آماده عبارتند از:
- سوپ گوشت
- سوپ مرغ
- سوپ گوشت و سبزیجات
- سوپ خورشتی
- سوپ ماهی
- سوپ قارچ
- سوپ حبوبات
- سوپ آش
- نودل
- سوپ خورشیدگاه.
لازم به ذکر است که ممکن است برخی از این سوپ ها بر اساس سلیقه و فرهنگ هر منطقه، با نام ها و ترکیبات متفاوتی مواجه باشید.
مواد لازم جهت تولید سوپ آماده (تغلیظ شده)
مواد غذایی و چاشنی های مختلفی برای تولید سوپ آماده استفاده می شود:
- گوشت، مانند گوشت گاو و مرغ
- سبزیجات مانند: بروکلی، کلم، ذرت، لوبیا سبز، لوبیا لیما، بامیه، پیاز، نخود فرنگی، گوجه فرنگی و سیب زمینی
- غلات شامل رشته فرنگی (نودل)، برنج و جو است.
- ادویه ها و طعم دهنده ها شامل: فلفل دلمه ای، برگ بو، دانه کرفس، میخک، پودر کاری، جعفری، فلفل، نمک، شکر و آویشن است.
- قوام دهنده ها شامل آرد و پوره سیب زمینی می باشند.
- آب در فرآیند پخت و پز استفاده می شود اما عموماً توسط قوام دهنده ها از بین می رود.
- روغن نباتی و روغن دانه سویا به عنوان عاملی برای جلوگیری از سرریز شدن مواد در طول فرآیند پخت استفاده می شود.
- سس Worcestershire نیز در تولید سوپ های آماده استفاده می شود. این سس از ترکیبات زیر تهیه می شود:
- عصاره ماهی کولی، شبدر، سیر، سرکه مالت، عصاره گوشت، ملاس، موسیر، شکر و تمر هندی.
- مواد نگهدارنده مانند مونوسدیم گلوتامات (MSG) ممکن است برای افزایش عمر مفید سوپ اضافه شود. MSG نمکی است که از جلبک دریایی و پروتئین های
گیاهی به دست می آید.
مراحل تولید سوپ آماده گوجه فرنگی
تولید ترکیب پایه سوپ آماده
تکه های هم اندازه گوشت گاو بدون چربی و استخوان های سنگین در دیگ پخت صنعتی قرار داده و با آب سرد پوشانده می شود. قبل از روشن شدن حرارت،
اجازه میدهیم گوشت به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه خیس بخورد.
آب را به آرامی گرم می کنند تا بعد از حدود یک ساعت به جوش بیاید. در طی این فرآیند، لایه ای ژله ای در سطح تشکیل می شود. این لایه به طور منظم توسط کفگیرهای
دسته بلند مکانیزه جدا شده و دور ریخته می شود.
ترکیب پایه به مدت هفت ساعت پخته می شود، تا زمانی که گوشت تکه تکه شود. در این مدت برای یکسان نگه داشتن سطح، مرتبا آب به ترکیب افزوده می شود.
سپس ادویه جات با هم مخلوط و به دیگ اضافه می شوند. در پایان زمان پخت، گوشت و مایع آن از هم جدا می شوند.
آماده سازی گوجه ها
گوجه فرنگی هایی که بازرسی را پشت سر میگذارند و کیفیت مناسب را دارند برای از بین بردن کثیفی با آب اسپری میشوند. پس از این شست و شوی اولیه،
گوجه فرنگی ها به سینی هایی منتقل می شوند که در آنجا بازرسی شده و دوباره شسته می شوند. سپس گوجه ها به آسیاب چکشی وارد و خرد می شوند تا
به پوره تبدیل گردند (برای تولید پوره گوجه می توان از غذاساز صنعتی استفاده نمود). سپس پوره گوجه را به داخل دیگ های پخت صنعتی انتقال می دهند. آن را
می جوشانند و مدام هم می زنند. سپس پوست و دانه های گوجه از خمیر جدا شده و مایع باقی مانده به مخازن فولادی ضد زنگ وارد می شود و به قسمت تولید سوپ
منتقل می شود.
نتیجه گیری:
سوپ یکی از محبوب ترین پیش غذاها در دنیا به شمار می رود که با توجه به فرهنگ غذایی هر منطقه بومی سازی شده است و می توان از این نوع غذا به عنوان نمایه ای
از فرهنگ غذایی هر کشور نام برد. از سوی دیگر ورود شرکت های فعال در حوزه صنایع غذایی سبب شده است تا امکان طعم کردن و تجربه انواع سوپ در سراسر جهان آسان
شود و تنها با داشتن پودر آن به راحتی تمام، آن را در هر جای جهان آماده سازی کرد. این راحتی در انتقال فرهنگ غذایی نیز سبب شده است تا در کنار انتقال فرهنگ، مراودات
اقتصادی نیز شکل بگیرد و کشورهای مختلفی تمایل به استفاده از این محصول داشته باشند. قطعا برای رسیدن به فرمولهای استاندارد و ورود به بازارهای بین المللی لازم است
تا از کارشناسان فرمول ساز مجر بو قوی در این حوزه استفاده شود تا نتیجه آن در سطح مراودات تجاری،خود را نشان دهد.