فرمولاسیون آب مقطر

فرمولاسیون آب مقطر

آب بدون یون در صنعت به عنوان یکی از بهترین انواع آب مصرفی شناخته‌شده است اما به علت هزینه بالاتر تولید آب بدون یون در اکثر آزمایشگاه‌ها و واحدهای صنعتی از آب مقطر برای رفع این مشکل استفاده می‌شود،که در این مقاله فرمولاسیون آب مقطر از سری مقالات دکتر فرمول درباره آب مقطر وکاربرد های آن گفته شده.

آب مقطر چیست؟

این ماده با نام انگلیسی (distilled water) یک ماده معدنی،‌ شفاف، بی رنگ، بدون بو و کمی دارای مزه تلخ است و فرمول شیمیایی آن H2O می باشد و از لحاظ شیمیایی تفاوتی با آب معمولی ندارد. این ترکیب به علت داشتن پیوند هیدروژنی در خود دارای خواص ویژه ای بوده و به دلیل داشتن همین خواص ویژه، آب یک ترکیب ویژه و مهم به حساب می آید. آب، در دسته حلال های قطبی و پروتیک قرار داشته و می تواند طیف وسیعی از ترکیبات قطبی را در خود حل کند. برخی خواص فیزیکی آن در جدول زیر مشاهده می شود.

فرمولاسیون آب مقطر
فرمولاسیون آب مقطر

ویژگی های فیزیکی و شیمیایی

برخی خواص فیزیکی آن در جدول زیر مشاهده می شود.

فرمول شیمیایی H2O
cas no 7732-18-5
جرم مولکولی ۱۸/۰۱۵ g/mol
شکل ظاهری مایع بی رنگ و شفاف، بدون بو و کمی تلخ
چگالی ۰/۹۹۷ g//cm3
نقطه ذوب 0ºC
نقطه جوش 100ºC
pH حدود ۷
حلالیت محلول در انواع حلال های قطبی

روش تولید آب مقطر

برای تولید آب مقطر، آب ناخالص را در یک بالن می ریزیم و سیستم تقطیر را برای آن می بندیم. آب ناخالص می تواند انواع آب چاه، رودخانه، لوله کشی، برف و باران، دریا، آب گیاهان و غیره باشد. در ادامه پس از آماده شدن سیستم تقطیر، به آب موجود در بالن حرارت می دهند تا دمای آن به ۱۰۰ درجه سانتیگراد (نقطه جوش آب) برسد و از حالت مایع به بخار تبدیل شود. حال با بخار شدن آب و حرکت آن به سمت بالا، آب در مبرد (کندانسور) خنک می شود و دوباره به مایع تبدیل و در یک ظرف دیگر جمع می شود.

 

در این روش، ناخالصی های موجود در آب در بالن باقی می ماند و فقط آب به بخار تبدیل و با بخار شدن از ناخالصی ها جدا می شود. آنچه که در ظرف جمع کننده، گردآوری شده باشد همان آب تقطیر شده و خالص شده است. باید توجه داشت که آب مقطر را با دیونیزه نباید اشتباه گرفت چرا که آب دیونیزه، یک آب کاملا بدون یون است که با دستگاه های مخصوص تهیه می شود.

 

فرمولاسیون آب مقطر

آبی که در طبیعت یافت می‌شود از دو بخش اصلی تشکیل گردیده است.

  • آب که به عنوان حلال است
  • انواع نمک‌های که به عنوان مواد محلول در حلال یا آب می‌باشند.
فرمولاسیون آب مقطر
فرمولاسیون آب مقطر

برای تقطیر آب و خالص‌سازی آن، باید آب را حرارت داد که این عمل موجب می‌گردد که املاح ناخالص و نمک‌های موجود در آب به صورت رسوب در ظرفی که آب در آن جوشیده شده است، باقی بماند و بخار خارج‌شده از این حرارت پس از عمل سرد شدن تبدیل به مایع می‌گردد و این مایع تولیدشده را آب مقطر می‌نامند.
PH آب مقطر تولیدشده حدود ۷ است که به دلیل عدم وجود مواد محلول خاصیت خورندگی ندارد و همچنین دمای جوش آن کمتر از آب‌های طبیعی می‌باشند.

مزایای آب مقطر:

آب خالص به دلیل نداشتن املاح علاوه بر کاربردهای مختلفی که دارد، می تواند به عنوان آب آشامیدنی نیز استفاده شود. در نتیجه مزایای مختلفی نیز به همراه خواهد داشت.

  • آب های معمولی و لوله کشی ممکن است حاوی مقادیری از املاح معدنی مضر همچون نیترات و باریوم باشند. مواردی که می تواند سبب بروز بیماری شود. آب مقطر با حذف این املاح، به پیشگیری از این بیماری ها کمک فراوانی می نماید.
  • در آب تفصیه شده شهری برای از بین بردن میکروب ها و میکروارگانیزم های مضر از کلر استفاده می شود. کلر برای سلامتی انسان می تواند آسیب زا باشد. در نتیجه نبود کلر یکی دیگر از مزایای آن به شمار می رود.
  • آب معمولی به دلیل وجود املاح می تواند سبب ایجاد رسوب و تخریب لوله های صنعتی شود. به بیانی دیگر سختی آب سبب خورندگی لوله ها در درازمدت خواهد شد. حال آب مقطر، سختی آب را از بین برده و مانع از بروز آسیب به چنین تجهیزات و دستگاه‌های صنعتی خواهد شد.

کاربردهای پزشکی:

همان گونه که بیان شد، امروزه از آب خالص استفاده های فراوانی در صنایع مختلف همچون پزشکی و داروسازی، صنایع آزمایشگاهی و شیمیایی دارد.

  • پزشکی و داروسازی: یکی از مهمترین کاربردهای آن در حوزه صنعت پزشکی است. این کاربرد می تواند به صورت مستقیم مانند حلال در داروها و یا تزریقات باشد. همچنین آب مقطر به شکل غیرمستقیم نیز کاربردهای فراوانی دارد. از این جمله می توان به شست و شوی تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی اشاره کرد.
فرمولاسیون آب مقطر
فرمولاسیون آب مقطر
  • دندانپزشکی: اتوکلاو از ابزارهای مهم در دندانپزشکی بوده که وظیفه استریل کردن و از بین بردن آلودگی را برعهده دارد. این امر نیز به کمک آب صورت می گیرد. در صورتی که آب دارای سختی و یا املاح معدنی باشد، این رسوبات سبب تخریب لوله ها و دریچه های دستگاه خواهد شد. در نتیجه وجود آب خالص در این مورد امری ضروری به شمار می رود.
سخن پایانی:
وجود ناخالصی ها در آب باعث ایجاد رسوب در ظروف و دستگاه های آزمایشگاهی می شود و این عمل طول عمر دستگاه ها را کاهش می دهد.  همچنین در اندازه گیری بعضی مواد مثلا یون ها اختلال ایجاد می کند. با استفاده از آب مقطر از این اتفاقات جلوگیری می شود.

آدرس : مشهد، فکوری17، نبش لاله2، شرکت ویلاتوس

شماره های تماس :
دکتر مقدم 09171205271
مهندس نظری 09155604003
پشتیبان آنلاین 09151154934

مقالات:

  1. فرمولاسیون انواع تینر ، رنگ و حلال
فرمول تولید خط چشم

آموزش رایگان تولید خط چشم

آموزش تولید چسب تارگت پی وی سیPVC

فرمول رایگان تولید چسب تارگت/طرز ساخت چسب PVCپی وی سی

ساخت روغن برنزه

فرمولاسیون رایگان تولید روغن برنزه/طرز ساخت برنزه کننده

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *